banner offerte

Recente asbestincidenten

Eurogrit

Eind vorig jaar was er veel ophef over het bedrijf Eurogrit uit Dordrecht. In het product Eurogrit smeltslak (aluminium silicaat), dat gebruikt wordt voor het zogeheten zandstralen van grote objecten, bijvoorbeeld ontroesten, in de industrie, werd het serpentijn asbest Chrysotiel ontdekt.
Dit product werd door diverse bedrijven gebruikt waarbij personeel in de werksituatie is blootgesteld aan mogelijk vrijgekomen asbestvezels. Bij onderzoek is gebleken dat er slechts een geringe hoeveelheid asbest in het verontreinigde straalgrit aanwezig was. Een aanzienlijk percentage (3%) zijn respirabele vezels (in te ademen).
Inmiddels is het verontreinigd materiaal gesaneerd. De totale schade is geraamd op 200 miljoen euro. De gevolgen voor de gezondheid van personeel dat met het straalgrit heeft gewerkt is natuurlijk niet bekend.

 

Claire’s: make-up voor kinderen
In de VS liet een bezorgde moeder een product van winkelketen Claire’s, make-up met glitters dat door haar dochter van 6 werd gebruikt, testen door een analyse bureau: het Scientific Analytical Institute. Het geteste product bleek het amfibole asbest Tremoliet te bevatten. Deze asbestsoort schijnt volgens het onderzoeksbureau vaker voor te komen in talk, een bestanddeel van make-up.
Daarop heeft het bureau uit 10 verschillende filialen (in negen verschillende staten in de VS) van Claire’s 17 verschillende producten getest. Deze bleken allemaal asbest te bevatten. “EenVandaag” heeft de testresultaten van het bureau gevraagd en gekregen.
In de VS en Canada heeft Claire’s uit voorzorg alle onderhavige producten uit de schappen gehaald en zij hebben zelf door twee onafhankelijke onderzoeksbureau’s analyses laten uitvoeren van de producten. Claire’s verklaart dat er geen asbest in de producten is gevonden. Claire’s heeft de testresultaten niet vrijgegeven.  
Nederland telt 32 Claire’s winkels maar Claire’s heeft in ons land tot nu toe geen producten uit de winkels gehaald. De NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, is op de hoogte van de asbestbesmetting, maar grijpt niet in. Zij volgen het oordeel van de FDA, de Amerikaanse evenknie van de NVWA. Deze zegt dat de producten van Claire’s veilig zijn.
De vraag is of er asbesthoudende producten van Claire’s in Nederlandse winkels ligt. EenVandaag laat een aantal producten analyseren. Het wachten is op de uitslag.
Link naar het artikel:
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/asbest-ontdekt-in-kindermake-up-van-claires/