banner offerte

Asbest in de praktijk

P8160012 CustomAsbest is een beladen onderwerp. Af en toe hoor of zie je in het nieuws dat er mogelijk asbest is vrijgekomen bij een grote brand in een veestal of een bedrijfsloods, maar hoe zit dat nou thuis in je eigen woning?

Wij lopen in ons beroep regelmatig aan tegen een asbestverontreiniging (= vrijgekomen asbestvezels). Zo’n verontreiniging ontstaat nadat men zelf asbesthoudende toepassingen, zoals zeil, kachels, imitatie siersteen, wand- en plafondbeplating, kunststof vensterbanken etc. heeft losgetrokken en verwijderd. Begrijpelijk, want wanneer weet je nou of het om asbest gaat? Vaak is er haast omdat het huis van moeder of vader, die naar een bejaardenhuis gaat of is overleden, voor de woningbouwvereniging ‘schoon’ moet worden opgeleverd. Of je besluit, na zoveel jaar, het oude rommelkamertje eindelijk op te knappen. Alle oude troep eruit en dan schuren, schilderen, behangen etc., kortom je staat er gewoon niet bij stil. In deze gevallen ga ik uit van een marginaal percentage waar asbest wordt ontdekt. Het is volgens mij meer toeval dat iemand met een beetje meer kennis en/of ervaring asbest toepassingen herkent. Vervolgens wordt er een expert bijgehaald die dan vaststelt dat er sprake is van asbest en mogelijke verontreiniging. In werkelijkheid is het aantal gevallen waarin asbest niet wordt herkend vele malen groter. Nietsvermoedende aanstaande bewoners van een lege woning of eigen bewoners van een bestaande woning (denk aan kleine kinderen) lopen in de asbestvezels rond. De gevolgen openbaren zich pas jaren later, maar dan is het kwaad al geschied.

 

Hoe herken je dan asbest?

Sommige asbesttoepassingen zijn redelijk makkelijk te herkennen. Heb je bijvoorbeeld zeil dat al jaren op de vloer ligt en is het niet erg buigzaam (het breekt bijvoorbeeld af) dan is de kans al groot dat het asbesthoudend is. Ook als de lijmlaag onder het zeil zwart of witgrijs is dan kan de lijmlaag asbesthoudend zijn. Twijfel je of een wand- of plafondplaat niet van zachtboard, gips of hout is dan kan het om asbesthoudend materiaal gaan. Ligt er een harde plaat onder een cv-ketel of haard dan is de kans groot dat het om een asbestcementplaat gaat. Ook grijze plantenbakken aan het balkon of in de tuin (let op honingraat structuur) kan asbesthoudend zijn. Laat isolatiemateriaal om buizen altijd zitten.

 

Wat moet je doen als je twijfelt?

Heb je twijfels laat dan even iemand komen die uitsluitsel kan geven. De expert neemt een monster en laat dit analyseren. Meestal weet je de volgende dag al waar het om gaat. Jongejan asbest inventarisatie is van harte bereid uw twijfels weg te nemen en te adviseren voor oplossingen.