banner offerte

Asbest info

De naam asbest (niet astbest) komt van het Griekse woord asbestos, dat onvergankelijk/onverwoestbaar betekent. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen  die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Deze vezelstructuur is opgebouwd uit lange dunne kristallen en bestaat hoofdzakelijk uit silicium, magnesium, ferro, calcium en aluminium.

Asbest heeft veel goede eigenschappen zoals de duurzaamheid ervan, het is thermisch isolerend en geluidisolerend, sterk en slijtvast. Bovendien is asbest goedkoop en gemakkelijk te verwerken met andere producten als cement, gips, bitumen, papier, etc. Tot in de jaren ’90 werd asbest veel gebruikt in gebouwen en woningen.

Kenmerken van asbest

Asbest bestaat uit vezels die zich kenmerken door een zeer grote trekvastheid, slijtvastheid en stijfheid. De bekendste eigenschap van asbestvezels is dat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen: van minstens 400 graden tot meer dan 1000 graden Celsius. Vooral vanwege die eigenschap is asbest op grote schaal toegepast als brandwerend materiaal in de bouw en in bijvoorbeeld rem- en frictiematerialen.

Asbest in pure vorm

Asbest is een natuurlijk product. Het is een delfstof die wordt gewonnen in mijnen. De asbestkristallen zijn ontstaan doordat duizenden jaren geleden gesteente diep in de bodem onder hoge druk en met zeer hoge temperatuur te maken heeft gekregen waardoor dit vloeibaar werd. Daarna is het langzaam afgekoeld en zijn de kristallen gevormd.
Er wordt nu nog steeds asbest gewonnen,  in onder andere Zuid-Amerika, Rusland, India, China maar ook in Canada. Rusland is op moment de grootste exporteur van asbest.

Toepassingen met asbest

Inmiddels zijn meer dan 3.500 asbesthoudende toepassingen bekend waarin asbestvezels zijn verwerkt. Een voorbeeld hiervan is asbestcement golfplaten, -buizen en -bloembakken. Asbestvezels kunnen echter ook verwerkt zijn in minder bekende toepassingen als gordijnen, warmhoudplaatjes, ovens, kachels en zelfs schoolborden en rubber.

De asbesthoudende toepassingen komen voornamelijk voor in en om gebouwen maar ook in de industrie en/-of scheepvaart. Een veelgebruikt voorbeeld hiervan is spuitasbest wat tot het eind van de jaren ’70 gebruikt werd als een brandwerend en isolerend middel in schepen en gebouwen. In de scheepvaart kan door onderhoudswerkzaamheden in het buitenland zelfs asbest aan boord komen ondanks de asbestvrij-verklaring die is afgegeven tijdens de nieuwbouw van het schip.

In Nederland is er sinds 1 juli 1993 een totaalverbod op het toepassen van asbest van kracht. In bouwwerken met een bouwjaar tot 1 januari 1994 kan dan ook veelvuldig asbest zijn verwerkt. Echter door onze jarenlange ervaring hebben wij ook gevallen ontdekt waarin asbest is aangetroffen in bouwwerken met een bouwjaar na 1994. Dit door bijvoorbeeld illegale bouw en/-of hergebruik van asbest.

Het herkennen van asbest wordt gedaan middels asbestinventarisatie door daarvoor gecertificeerde bedrijven zoals Jongejan AsbestInventarisatie.

Presentatie asbestinfo

Op 2 verschillende momenten en locaties heeft J-ai asbest info dagen georganiseerd. De infodagen waren bestemd voor belanghebbenden als: woningbouwverenigingen en aannemers. De presentaties werden gegeven door gastpresentator Harry Vonk. Wanneer u interesse heeft de presentatie te bekijken dan kunt u ons daarover benaderen via ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vraag vrijblijvend offerte aan.